Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

Home > Advies > Waterbedden > Waterbed stinkt


Eenvoudig waterbed


Waterbed stinkt, wat nu?

Een stinkend of muf ruikend waterbed is een enorm vervelend probleem en kan uw slaapgenot volledig verpesten. Het begint vaak als een licht muffe geur maar kan, wanneer onbehandeld, uitgroeien tot een allesoverheersende stank die alle delen van uw waterbed doordringt. Zodra u een muf geurtje opmerkt is het enorm belangrijk om er vroeg bij te zijn en de oorzaak meteen aan te pakken om zo erger worden van de geur te voorkomen. Ook hier geldt, voorkomen is beter dan genezen en bij een goed onderhoud van uw waterbed zal u de vieze luchtjes permanent buiten de deur houden.


Oorzaak

De luchtjes in een waterbed worden veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, bacteriën en algen die in uw waterbed leven. Wanneer deze micro-organismen in korte tijd gezamenlijk in grote hoeveelheden afsterven ontstaat de stank. In normaal (kraan)water leeft altijd wel een kleine hoeveelheid micro-organismen en in een waterbed heersen de perfecte omstandigheden (stilstaand water, niet te warm, niet te koud) om te overleven en kunnen ze dus massaal groeien en uitbreiden.


Wat u kunt doen

In de meeste gevallen kunt u gebruik maken van een anti-bacteriële behandeling samen met een geurneutralisator. Hiervoor kunt u een flesje waterbedconditioner kopen met onder andere anti-bacteriële bestanddelen. Leeg de volledige inhoud van een flesje conditioner in uw watermatras (of verdeel het wanneer u een split-model heeft). In de meeste gevallen zal dit het probleem verhelpen.


Wat te doen als de stank aanhoudt

Als de stank aanhoudt kunt u eerst eens proberen het water in uw waterbed één- of tweemaal volledig te verversen. Zo verwijdert u alle dode cellen en kunt u een nieuw stabiel biologisch systeem opbouwen. In extreme gevallen kan zelfs dit niet genoeg zijn en bent u vaak genoodzaakt om een nieuw watermatras te kopen. Eventueel kunt u eerst nog eens contact met ons opnemen. Het is namelijk mogelijk dat een ander onderdeel van uw waterbed aangetast is door de bacteriegroei en dit is iets dat ons personeel eerst nog voor u kan beoordelen.


Het water van uw watermatras vervangen

Wanneer het gebruik van conditioner niet direct een oplossing biedt kunt u proberen het water van uw watermatras te vervangen. Hiervoor pompt u eerst uw waterbed leeg zoals aangegeven in de handleiding. Zorg ervoor dat het watermatras vacuüm getrokken wordt om meteen zo veel mogelijk vuil mee te nemen. Vul het watermatras daarna gedeeltelijk met water en zorg er voor dat een zo groot mogelijk deel van de binnenkant van het watermatras in contact komt met het schone water. Herhaal dit "spoelen" enkele keren afhankelijk van de ernst van het probleem.

Na het hervullen van het watermatras is het belangrijk om te controleren dat er geen lucht is achtergebleven. Een luchtvrij waterbed zou u niet of nauwelijks moeten horen klotsen, controleer dit de eerste maanden regelmatig. Reinig hierna ook meteen het waterbed met vinylreiniger, was de tijk, verschoon uw beddengoed en voeg een flesje waterbedconditioner aan het schone water toe.


Nare luchtjes voorkomen

Regelmatig onderhoud van uw waterbed is essentieel om nare luchtjes te voorkomen. Een essentieel onderdeel van dit onderhoud is het tijdig toevoegen van een waterbedconditioner aan uw waterbed. Ook een regelmatige anti-bacteriële behandeling en het toevoegen van een geurneutralisator kan nare luchtjes verhelpen. Het toevoegen van een piepkleine hoeveelheid bleek of waterstofperoxide kan ook geurneutraliserend werken.


Wees er verder op bedacht dat uw waterbed niet te veel lucht bevat, want de aanwezigheid van zuurstof kan de bacteriegroei versnellen. Hiervoor zijn speciale ontluchtingspompjes en luchtbinders beschikbaar.


Voor verdere vragen en advies kunt u contact met ons opnemen. Neem ook eens een kijkje in ons aanbod waterbeddenaccessoires.


Samengevat

Hoe ontstaan nare luchtjes?

De luchtjes ontstaan door overmatige bacteriegroei en -sterfte. Met goed onderhoud kunt u dit voorkomen.

Meer informatie
Heb ik een nieuw watermatras nodig?

Meestal niet, alleen in (extreme) gevallen waarbij conditioner, ontluchten en het vervangen van het water geen oplossing biedt.

Meer informatie
Wat kan ik zelf doen tegen stank?

Eerst kunt u proberen een flesje conditioner aan uw watermatras toe te voegen. Als de stank aanhoudt kunt u eerst nog proberen al het water te verversen.

Meer informatie
Hoe vaak moet ik conditioner aan mijn waterbed toevoegen?

Het is aanbevolen om ten minste één keer per jaar de inhoud van een volledig flesje conditioner te legen in uw watermatras.

Meer informatie
Kan ik zelf waterbedconditioner maken?

Waterbedconditioner bevat vele verschillende bestanddelen (waaronder een ontstmettingsmiddel zoals bijvoorbeeld benzalkoniumchloride) die achteruitgang van het water in uw watermatras tegengaan. U zou deze zelf bij elkaar kunnen zoeken en kunnen samenvoegen, maar waarschijnlijk kost dit meer en is de kwaliteit verminderd ten opzichte van de al beschikbare conditioners.

Meer informatie