Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

Home > Advies > Waterbedden > Onderhoud


Watermatras schematisch


Waterbed schoonmaken & onderhouden

Een regelmatig onderhoud van uw waterbed kan de levensduur van het waterbed aanzienlijk verlengen en houdt het waterbed schoon en fris. Een goed onderhouden waterbed zal de kwaliteit van uw nachtrust hoog houden. Pleeg daarom minstens één keer per jaar een grondig onderhoud van uw waterbed en houd daarbij rekening met de volgende punten.


Conditioner toevoegen

Voeg minstens één keer per jaar de volledige inhoud van een flesje waterbedconditioner aan uw waterbed toe en ontlucht daarbij het waterbed ook meteen. Dit remt microbiële groei en normaal gezien hoeft u het water nooit te vervangen wanneer u dit regelmatig doet. Alle water bevat wel iets van microbiëel leven en het is belangrijk de groei hiervan onder controle te houden om het waterbed fris te houden. Mocht het waterbed toch gaan stinken, bekijk dan ook onze verdere tips bij een stinkend waterbed.


Watermatras reinigen

Gebruik elke maand een speciale vinyl reiniger om de buitenkant van uw watermatras schoon en fris te houden. Gebruik nooit traditionele schoonmaakmiddelen om het vinyl van uw watermatras te reinigen. Vinyl reinigers bevatten speciale bestanddelen die het vinyl voeden, soepel houden en voorkomen dat het uitdroogt zodat het watermatras langer meegaat. Spuit de vinylreiniger rechtstreeks op het watermatras en wrijf het goed in met een zachte doek.


Tijk wassen

De tijk is een hoes om het watermatras die de comfort van het waterbed verhoogt en het watermatras extra bescherming biedt tegen schade, vuil en zweet. Veel tijken, vooral grotere modellen, bestaan uit twee delen waarbij het bovenste deel af te ritsen is. Aangezien dit bovenste deel het meest te verduren heeft zal deze eerder gewassen moeten worden dan het onderste deel. De meeste tijken kunnen gewoon op 60 °C in de wasmachine en daarna in de droger op een lage temperatuur, maar het is beter om de tijk aan de lucht te laten drogen.


Beddengoed wassen

Ook het regelmatig wassen van uw beddengoed is een belangrijk deel van het onderhoud van uw waterbed. Als u uw beddengoed regelmatig wast zal het een groter deel vuil en zweet kunnen opvangen en dus de onderliggende tijk en het watermatras sparen, waardoor het waterbed langer mee zal gaan en het langer fris ruikt.


Watermatras ontluchten

Een goed onderhouden waterbed bevat zo weinig mogelijk lucht. Wanneer het waterbed te veel lucht bevat kunt u water luid horen klotsen bij elke beweging. Tijdens de onderhoudsbeurt van uw waterbed is het belangrijk om zo veel mogelijk lucht te verwijderen. Gebruik hiervoor een ontluchtingspomp en eventueel een hoeveelheid luchtbinder. Het verminderen van lucht in het watermatras beperkt microbiële groei, waardoor muffe geuren langer wegblijven en het watermatras langer meegaat.


Water vervangen

Wanneer u het waterbed regelmatig onderhoudt zal u het water onder normale omstandigheden nooit hoeven vervangen. Pas wanneer het waterbed begint te stinken is het misschien nodig om het water te vervangen. Hiervoor zijn speciale pompen beschikbaar en het is ook belangrijk dat bij het vervangen van het water het matras goed “gespoeld” wordt. Lees hierover meer bij onze tips voor een stinkend waterbed.


Reparatieset

Het is belangrijk een reparatiesetje achter de hand te hebben voor het geval er een (klein) lek ontstaat in uw watermatras. Voorkom grotere problemen door een lek meteen te dichten op het moment dat u het lek opmerkt.


Veelgestelde vragen

Heeft u specifiekere vragen die op deze pagina niet beantwoord zijn? Neem contact met ons op en één van onze waterbeddenexperts zal u zo snel mogelijk proberen te helpen. Bekijk ook onze collectie van waterbed onderhoudsproducten.


Hoe vaak is een waterbed onderhoudsbeurt nodig?

Doe minstens één keer per jaar een grote onderhoudsbeurt. Hierbij voegt u conditioner toe, ontlucht u het watermatras en wast u al het beddengoed en de tijk. Voor optimaal onderhoud doet u dit eens per half jaar. Het reinigen van het vinyl van uw watermatras kunt u best elke maand doen.

Meer informatie
Welke producten moet ik zeker in huis hebben?

Houdt altijd een reparatieset achter de hand om kleine lekjes meteen op te lossen en om grotere problemen te voorkomen. Zorg ook zeker voor een flesje conditioner en een ontluchtingspomp om meteen in te kunnen grijpen wanneer u nare luchtjes begint te ruiken. Om het watermatras soepel en fris te houden is ook vinylreiniger essentieel.

Meer informatie
Moet ik het water in mijn waterbed regelmatig vervangen?

Nee, onder normale omstandigheden hoeft u dit alleen te vervangen waneer uw waterbed stinkt en de lucht niet verdwijnt na een normale onderhoudsbeurt.

Meer informatie