Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

10 tips voor een goede nachtrust


Investeer in een goede slaapomgeving

Uw bed moet lang en breed genoeg zijn en de juiste stevigheid hebben zodat het geen druk geeft op gewrichten, heupen, schouders en borstkas. Een goed kussen dat neksteun geeft, verbetert uw slaap. De slaapkamer moet koel zijn, optimaal tussen 14 en 18 graden. De kamer moet donker zijn, u merkt ook met uw ogen dicht dat het licht is. Het licht zorgt ervoor dat er processen in uw lichaam beginnen die zorgen dat u wakker wordt.


Houdt u aan vaste tijden

Door ongeveer dezelfde tijden aan te houden voor naar bed gaan en opstaan, zorgt u voor een routine waar het lichaam aan went. Zelfs als u laat bent gaan slapen, of 's nachts slecht hebt geslapen, is het goed om op dezelfde tijd als altijd op te staan. Anders verstoort u uw dagritme en riskeert u dat u de volgende nacht weer slecht slaapt.


Ontspan voordat u naar bed gaat

Neem de tijd om uw lichaam te laten ontspannen voordat u gaat slapen. Vermijd dingen die mentale of fysieke inspanning vereisen. Laat de slaapkamer een kamer voor ontspanning en slaap zijn en gebruik het bed niet om in te werken, tv te kijken of andere dingen te doen. Pas vooral het licht in de slaapkamer aan zodat het voor een knusse stemming zorgt.


Geniet van het daglicht

Door overdag te genieten van het zonlicht vermindert het gehalte van melatonine in het bloed. Dat zorgt ervoor dat we ons uitgeruster en alerter voelen. Als we ’s avonds niet meer in het daglicht zijn wordt de hoeveelheid melatonine verhoogd en voelen we ons vermoeider. Door ons in het daglicht te bevinden maken we het gemakkelijker voor onze biologische klok om onze slaapbehoefte te reguleren.


Als u niet kunt slapen, sta dan op!

Als u niet kunt slapen, sta dan op en ga iets anders doen dat ontspannend is. Als u zich moe voelt gaat u terug naar bed.


Neem regelmatig beweging

Door regelmatig te bewegen, bij voorkeur drie keer per week, wordt u fysiek moe. Bovendien zorgt de beweging op zichzelf ervoor dat er kalmerende stoffen in uw lichaam worden geproduceerd. Daarnaast zorgt de inspanning op zichzelf voor een diepere en meer continue slaap die ervoor zorgt dat u uitgerust en monter wakker wordt. Ga echter niet vlak voor bedtijd trainen. U kunt dan moeilijker inslapen omdat uw lichaam niet voldoende heeft kunnen ontspannen.


Ga niet met honger naar bed

Wat u eet is belangrijk voor uw welzijn en uw slaap. Ga niet met honger naar bed, maar eet uw avondeten ook niet te laat. Een uitgebreide maaltijd vlak voor het naar bed gaan zorgt ervoor dat uw spijsvertering langer aan het werk blijft. Neem liever een lichtere maaltijd die de honger stilt en geniet verder van een goed ontbijt.


Verminder uw consumptie van cafeïnehoudende dranken

Vermijd het drinken van dranken die cafeïne bevatten, zoals koffie en thee, die het waak-slaapcentrum van de hersenen stimuleren. Een verhoogde consumptie van cafeïnehoudende dranken zorgt ervoor dat u moeite kunt hebben met inslapen en dat de kans groter is dat u 's nachts wakker wordt. Daardoor krijgt u niet de kwalitatieve slaap die u nodig hebt.


Pas op met nicotine en alcohol

Alcohol en nicotine hebben negatieve effecten op uw slaapritme. Studies hebben onder andere uitgewezen dat de hoeveelheid diepe slaap en droomslaap afneemt als u nicotine en alcohol in uw bloed hebt.


Vermijd het gebruik van slaapmiddelen

Het gebruik van slaapmiddelen kan tot verslaving leiden. Ze mogen niet gedurende langere tijd worden gebruikt. Neem altijd contact op met uw arts om te bespreken of er andere manieren zijn om de oorzaak van uw slaapprobleem op te lossen.


Wist u dat...?