Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

Home > Advies > Matrassen > Vlekken


Houd uw matras vlekvrij met deze tips

Tijdens het slapen wordt een matras blootgesteld aan grote hoeveelheden vocht en warmte. Het meeste vocht zal opgevangen worden door het beddengoed, maar er zal onvermijdelijk ook een deel in het matras terecht komen. Het opdrogen van bijvoorbeeld zweet zal leiden tot vlekken en kringen. Gelukkig zijn de meeste vlekken er gemakkelijk weer uit te krijgen. Een goede matrashygiëne zal voorkomen dat de huisstofmijt en schimmels zich nestelen en zal het matras dus langer meegaan en bovendien minder snel gaan stinken.


Algemene tips

  1. Draai het matras elke paar maanden om zodat het matras niet steeds op één kant wordt belast met vocht en warmte.
  2. Gebruik een molton en was al je beddengoed regelmatig om zweet eerder op te vangen.
  3. Lucht de kamer regelmatig zodat vocht gemakkelijk weg kan komen.
  4. Zorg voor voldoende daglicht om ongedierte weg te houden.
  5. Gebruik regelmatig een stofzuiger om stof te verwijderen (ook op het matras).
  6. Gebruik regelmatig een kleine hoeveelheid meubelreiniger op het matras.
  7. Volg onze tips over het verlengen van de levensduur van het matras


Vlekken verwijderen

De meest effectieve manier om zweetvlekken te verwijderen is door soda te gebruiken. Een paar keer per jaar verdeel je met een borstel (bijvoorbeeld met een harde afwasborstel, als dit kan voor jouw matras) wat soda over het matras en laat je het een aantal uren inwerken. Veeg het er daarna weer grondig van af (of gebruik een stofzuiger!). Als het goed is zijn de zweetplekken nu verdwenen en is je matras meteen weer grondig schoon.


Geen soda in huis?

Een matras kan ook gereinigd worden met behulp van keukenzout. Verdeel het zout over het matras en laat het een paar uren inwerken. Veeg daarna het zout er weer grondig van af. Overgebleven zweetvlekken kunnen schoongemaakt worden met een doekje waar een klein beetje vloeibaar wasmiddel op zit.


Koffievlekken verwijderen

Het beste is om deze vlekken meteen na knoeien schoon te maken met een vochtige doek en eventueel wat zout. Combineer met een olie-absorberend middel als er melk in de koffie zat. Was ook zo snel mogelijk ook het aangetaste beddengoed.


Urinevlekken verwijderen

Verwijder urine uit uw matras. Maak hiervoor een oplossing van warm water en soda of zuiveringszout. Gebruik een katoenen doek en dep de oplossing op de urinevlek. Eventueel kan ook warm water en azijn gebruikt worden.


Vlekken van rode wijn verwijderen

Verdeel zout op de vlek en laat er kokend water langs lopen. Pas hierbij op dat er niet te veel water in het matras zelf terecht komt, aangezien dit schimmelvorming in de hand werkt.


Bloed verwijderen

Gebruik nooit kokend water bij het reinigen van een bloedvlek, dit doet het bloed sneller stollen en maakt het moeilijker om te verwijderen. Ook kan er beter niet te hard op de vlek gewreven worden. Gebruik ook nooit te veel water, aangezien dit de plek aantrekkelijker maakt voor schimmels. Dep met wat koud water voorzichtig op de vlek en probeer het zo schoon mogelijk te maken. Eventueel kan er wat zout aan de vlek toegevoegd worden of kan er gebruik gemaakt worden van een wasmiddel met enzymen of een inweekmiddel.


Veelgestelde vragen

Hoe verwijder ik zweetvlekken uit mijn matras?

Gebruik een (harde) borstel, als dit kan voor uw matras, om een hoeveelheid soda in te wrijven in het matras. Laat een paar uur inwerken en gebruik daarna een veger en blik en een stofzuiger om de soda weer te verwijderen.

Meer informatie
Hoe vaak moet ik mijn matras schoonmaken?

Het beste is om dit minstens vier keer per jaar te doen. Elke drie maanden dus.

Meer informatie
Hoe houd ik mijn kamer zo geschikt mogelijk voor mijn matras?

Houd je kamer goed gelucht om vocht weg te laten komen, zorg voor voldoende daglicht tegen ongedierte en houd je matras en je kamer zo stofvrij mogelijk (gebruik een stofzuiger!).

Meer informatie
Hoe verwijder ik bloed uit mijn matras?

Gebruik NOOIT warm water, dit doet het bloed stollen en maakt de vlek hardnekkiger. Dep voorzichtig met een doekje met koud water en gebruik eventueel wat zout of wasmiddel met enzymen als het bloed al oud en opgedroogd is.

Meer informatie


Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.