Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

Matrassen – schuimsoorten en materialen

Wie op zoek is naar het beste matras heeft een enorme keuze aan schuimsoorten, verschillende materialen en matrassamenstellingen. Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat u materialen kiest die aansluiten op uw persoonlijke voorkeuren. Op deze pagina vindt u een overzicht van de meestgebruikte schuimsoorten en materialen. In onze collectie vindt u ons aanbod aan matrassen.


Koudschuim

Koudschuim (ook wel “High-Resilience” of HR-schuim genoemd) is een type polyurethaanschuim (pur) met een zogenaamde open celstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat het materiaal goed vocht doorlaat en goed ventileert zodat het altijd relatief koel aanvoelt. Koudschuim is erg veerkrachtig en vormt zich goed naar de lichaamsvorm zonder kuilvorming te veroorzaken.


Koudschuim is één van de betere schuimsoorten momenteel verkrijgbaar. Het gaat lang mee en vanwege de elasticiteit biedt het een hoog niveau aan comfort ten opzichte van andere soorten. De veerkracht, elasticiteit en duurzaamheid van koudschuim wordt aangegeven van HR35 tot HR65, waarbij HR65 de beste score is en welke ook wordt gebruikt in de meest duurzame matrassen. Soms wordt koudschuim ook aangegeven aan de hand van zijn soortelijk gewicht (SG). Verder is koudschuim brandvertragend.


De naam koudschuim komt van de term “cold cure moulding”, maar dit heeft niets te maken met lage temperaturen.


Voor- en nadelen koudschuim matras


Traagschuim

Traagschuim is ook een schuim van polyurethaan en heeft veel vergelijkbare eigenschappen met koudschuim. Het heeft een vergelijkbare open celstructuur waardoor het schuim zich aanpast aan de lichaamsvorm en verder goed ventileert en vocht kan afvoeren.


Een groot verschil ten opzichte van koudschuim is dat het bij traagschuim langer duurt voordat de lucht terug het matras in stroomt. Verder wordt het schuim slapper op plaatsen waar het net iets warmer is. Op deze manier vormt traagschuim zich beter naar het lichaam dan koudschuim en onstaan er ook geen drukpunten.


Traagschuim wordt ook wel “memory foam” of “nasa schuim” genoemd, omdat het zijn oorsprong vindt in de ruimtevaart.


Voor- en nadelen traagschuim matras


Latex / schuimrubber

Latex is van oorsprong een natuurproduct, maar kan tegenwoordig ook synthetisch uit nafta worden gemaakt. Synthetische latex is veel minder luchtig dan natuurlijke latex en daarom mogen ook niet alle soorten schuimrubber latex genoemd worden. Een latexmatras moet in Europa minimaal 40% natuurlijke latex bevatten.


Latex is van nature erg flexibel en biedt dus een goede ondersteuning. De meeste soorten latex ventileren alleen niet goed en zijn dus relatief warm en nemen slecht vocht op. Latex heeft wel een erg grote veerkracht en rekbaarheid.


Natuurlatex wordt grotendeels in Azië geproduceerd. Het oogst- en productieproces is erg intensief en op verschillende vlakken slecht voor het milieu.


Voor- en nadelen latex/schuimrubber matras


Polyetherschuim

Polyetherschuim is een zeer goedkoop type polyurethaanschuim, soms ook incorrect schuimrubber genoemd. De "luchtigheid" van het matras is af te leiden aan zijn soortelijk gewicht (SG). Een SG20 matras weegt bijvoorbeeld 20 kilo per m³, maar een SG20 matras verliest al snel hardheid en biedt weinig ondersteuning.