Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

Home > Advies > Matrassen > Levensduur


Levensduur matras


Hoe lang gaat een matras mee? Gemiddeld gaat een matras ergens tussen de 7 en 10 jaar mee, na deze periode gaat de kwaliteit van het matras vaak snel achteruit. Ook al lijkt er niks mis te zijn met het matras kan een verouderd matras ongemerkt voor problemen zorgen. Een verouderd matras kan je minder goed ondersteunen tijdens het slapen door verlies van zijn veerkracht, kan een negatieve invloed hebben op spieren en gewrichten, is erg onhygiënisch en kan uiteindelijk zorgen voor een verminderd ligcomfort en dus een verminderde nachtrust.


Wat je matras moet doorstaan terwijl jij slaapt

Elke nacht ben je aan het zweten en verlies je huidschilfers. Het beddengoed zal een groot deel hiervan kunnen absorberen, maar na verloop van tijd is het onvermijdelijk dat hiervan grote hoeveelheden in je matras terecht komen. Op deze manier wordt je matras de ideale woonplaats voor bijvoorbeeld schimmels, huisstofmijt, bacteriën of zelfs bedwantsen. Naarmate je matras ouder en ouder wordt zal het matras gaan stinken en zullen er vieze vlekken op je matras gaan ontstaan. Boviendien ontstaan er ook nare geurtjes en na verloop van tijd zal je matras gaan stinken.


Gevolgen van een verouderd matras

Elke keer als je op je matras slaapt verliest het een klein beetje stevigheid. Hier merk je na één nacht vrijwel niets van, maar na verloop van tijd zal je matras je steeds minder ondersteuning kunnen bieden. Hoe minder ondersteuning je matras biedt, hoe minder uitgerust je wakker wordt. Wanneer je gedurende een lange tijd slaapt op een matras dat slechte ondersteuning biedt kan dit leiden tot ernstige rug- en nekklachten. Bovendien kan het matras op bepaalde plaatsen volledig doorzakken, waarbij kuilen in het matras ontstaan. In deze kuilen is de zogenaamde "comfortlaag" van het matras verdwenen en op deze plaatsen is het matras dus veel harder.


Wanneer je dus regelmatig wakker wordt met nek- of rugklachten, kan dit een teken zijn dat je je matras moet vervangen.


Gebruik een topmatras!

Het gebruik van een topmatras kan de levensduur van je matras aanzienlijk verlengen. Het topmatras absorbeert tijdens het slapen een deel van het verloren vocht en werkt ook als een buffer om de druk op het normale matras te verlichten. Op deze manier gaat je normale matras veel langer mee terwijl je zelf alleen maar het topmatras om de paar jaar hoeft te vervangen. Bovendien kan het topmatras een extra comfortlaag bieden wanneer je normale matras niet zacht genoeg is en kun je met een topmatras een naad tussen twee eenpersoonsmatrassen wegwerken.


De levensduur van een matras verlengen

Naast het gebruik van een topmatras kan een goed onderhoud van het matras de levensduur ook aanzienlijk verlengen. Een belangrijk aspect van een goed matrasonderhoud is het regelmatig reinigen van het matras, om te voorkomen dat vuil diep in de matras doordringt. Als je een vlek ziet is het dus belangrijk om deze zo snel mogeljk te verwijderen en het regelmatig stofzuigen van het matras kan ook de opbouw van vuil verminderen. Verder is het belangrijk om het matras regelmatig om te keren (zowel het verwisselen van onderkant / bovenkant als het verwisselen van hoofd- en voeteneinde) en als je twee eenpersoonsmatrassen hebt deze regelmatig van kant te verwisselen. Op deze manier wordt de totale druk op het matras meer verdeeld en voorkom je dat het matras op specifieke plaatsen eerder doorzakt.


Andere factoren die de levensduur beïnvloeden

Een matras van hogere kwaliteit gaat over het algemeen veel langer mee dan een slechter matras. Bovendien is de materiaalkeuze erg belangrijk, een matras gemaakt van koudschuim gaat bijvoorbeeld veel langer mee dan een matras van andere materialen. Bekijk ook ons overzicht van de voor- en nadelen van verschillende matrasmaterialen. Verder gaat een matras minder lang mee wanneer de slaper(s) zwaarder zijn en het matras dus onder hogere druk staat.