Google klantbeoordeling 4,6 / 5 (39)

Hoe kies ik het beste matras?

Comfort, kwaliteit, warmte-isolatie en vocht doorlaatbaarheid zijn in mijn ogen de belangrijkste bed/matras eigenschappen. Het aesthetische aspect komt in mijn optiek echt op het laatst want dit is niet fundamenteel en bepalend voor een goede nachtrust.


Waar te beginnen voor het juiste type bed/matras voor u?

De definitie van een goed bed is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Immers, geen mens is hetzelfde. Het is daarom van belang een bed af te stemmen op het individu en belangrijk dat u zich goed inleest in deze materie.


Een proeftijd op een matras is een absolute must!

Een matras die niet doet, of slecht doet, wat hij moet doen, heeft een negatieve invloed op onze nachtrust en verstoort daarmee ons functioneren als we wakker zijn. Als u dus een "verkeerd" bed/matras heeft (gekocht), heeft dat vaak vele nare gevolgen. Daarom is een proeftijd echt belangrijk. Een proeftijd zou minimaal 1 maand moeten zijn (maar liever nog langer). Let op, omruil garantie is zeker niet een niet goed, geld terug garantie. Vraag of kijk ook goed wat er met de retour matrassen gebeurd…anders loopt u het risico een tweede hands matras in huis te halen.


Hoe dik zou een goed matras moeten zijn?

Een goed matras moet minimaal 16 cm dik zijn maar liever dikker(18/22cm). In dikker matras biedt meer comfort dan een dunnere variant en de levensduur is langer.


De conformiteit van een bed

Conformiteit is een bedeigenschap die aangeeft hoe gelijkmatig het slaapsysteem zich aanpast aan de lichaamsvormen. Op een goed ondersteunend matras met hoge conformiteit zal de natuurlijke vorm van de wervelkolom gehandhaafd blijven. Wanneer men in zijligging slaapt is het nodig dat de wervelkolom in een horizontale lijn ligt. Bij rugligging moet het lichaam zodanig ondersteund worden dat de wervelkolom haar natuurlijke s-vorm behoudt.


Het beste Ligcomfort

Of men op een bed ‘juist’ ligt, is voor het grootste deel afhankelijk van de conformiteit van de matras. Of men in het bed ook comfortabel slaapt, is afhankelijk van de bedeigenschappen zoals hardheid, ventilatie en warmte-isolatie. De hardheid is een bedeigenschap die voor het grootste gedeelte bepaald wordt door de matras. Hoe diep men in het bed wegzakt is afhankelijk van gewicht, vorm van het lichaam en de lighouding. Aan welke hardheid of zachtheid u de voorkeur geeft is vaak een kwestie van gewenning en persoonlijke smaak. Voor zwaardere mensen is een harde matras meer geschikt. De lichtgewichten daarentegen slapen beter op een wat zachter matras.

 

Warmte-isolatie

Voor een slaap/nachtrust is het belangrijk dat we ook tijdens de slaap een vrij constante lichaamstemperatuur behouden. Tijdens de nacht daalt de lichaamstemperatuur van een volwassene met 1 à 1,5ºC. De beste bedtemperatuur varieert tussen de 28º en 32ºC. Een ongunstige warmteregulatie heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de slaap. Net als de hardheid is ook de warmte-isolatie een zaak van persoonlijke voorkeur. De een heeft het nou eenmaal liever warmer dan de ander. Verder kunnen de wensen van de slaper in de zomer en winter ook nog verschillen. Mensen met rugklachten ervaren vaak dat wat extra warmte goed werkt tegen rugklachten.


Vochtabsorptie

Vochtabsorptie wordt door de tijk en het matras bepaald. De vochtdoorlating geeft aan hoe gemakkelijk het bed dit vocht doorlaat en afvoert. De bodem/matrasdrager moet ook voldoende vochtdoorlatend zijn dit om te voorkomen dat aan de onderzijde van de matras het vocht condenseert want dit geeft vaak aanleiding tot schimmelvorming. We spreken in zo'n geval over de ventilatie of de vochtdoorlating van het slaapsysteem. Per nacht geeft het gemiddelde lichaam ongeveer 200 tot 400 ml vocht af aan de matras, de lakens, het dekbed en het kussen. Volgens metingen aan het Instituut voor Toegepast Onderzoek van de Universiteit van Kiel (Dr.Jürgens, H.W.) kan dit zelfs oplopen tot 1,5 liter per nacht/per persoon.


Onderhoud

De matras is een product dat op zichzelf geen onderhoud vergt. Toch is het belangrijk een matras regelmatig en goed te luchten, zowel de boven als de onderkant; dit beïnvloed rechtstreeks de levensduur van de matras. Ook is het goed het bedtextiel de gehele dag terug geslagen te laten liggen, dit bevordert het verdampen van vocht. Maak het bed pas op net voor het slapen gaan. Om de levensduur van het matras te bevorderen en eenzijdige druk te voorkomen, is het nodig de matras af en toe te draaien. Dit is echter niet nodig bij de traagschuim matrassen (mist opencel structuur, hier kan namelijk nooit een ligkuil in kan komen).


Hanteerbaarheid

Hanteerbaarheid speelt een rol bij het opmaken van het bed en schoonmaken van de ruimte onder het bed. Vaak ontstaan er rugklachten bij deze activiteiten. Ook dit is niet van belang bij traagschuim matrassen.


Stabiliteit, sterkte en duurzaamheid

Wanneer de slaper van houding verandert, is het belangrijk dat het matras niet nadeint of wiebelt wat bij pocket matrassen nog wel eens voorkomt. Een gemiddeld matras zal, afhankelijk van de kwaliteit, ongeveer tien jaar meegaan.


Statische elektriciteit

U kent het vast wel: u trekt uw trui uit en uw haar 'knettert'. In het donker ziet u ook echt vonken ervan afvliegen. Dit komt door statische elektriciteit, dit zit niet alleen in uw trui maar ook in uw lichaam. Door wrijving en oppervlaktecontact wordt uw lichaam gedurende de dag voortdurend opgeladen met elektronen. Deze spanning kan zelfs oplopen tot 30.000 Volt! Deze elektrische geladenheid raakt u gewoonlijk kwijt door 'aarding', dus door contact met de aarde, of door een korte douche vlak voor het slapen gaan. Maar ook 's nachts staat uw lichaam in sommige gevallen onder spanning. IJzer in uw matras of bed verergert dit enorm. Vandaar dat u ijzer het best zou moeten voorkomen. Dit resulteert er namelijk bijna altijd in dat u minder goed slaapt. Uw lichaam moet dus vooral 's nachts ontladen zijn. Voorkom daarom zo veel mogelijk stroom in en om uw bed en ijzer in uw matras of bed. Zo ook een mobiele telefoon….


Mobieltje naast bed verstoort nachtrust

Een mobiele telefoon op het nachtkastje kan tot verlies van essentiële slaap leiden. Dat meldt de Belgische krant Gazet van Antwerpen maandag naar aanleiding van een Europees onderzoek.

Een deel van de proefpersonen werd tijdens de slaap blootgesteld aan evenveel straling als een mobieltje uitzendt 

Die groep deed er langer over om in slaap te vallen, sliep minder diep en de remslaap was ook korter dan bij de 'gsm-loze' groep


Volgens de onderzoekers houdt de straling van het mobieltje het alertheidniveau in de hersenen te hoog. Ook kan die straling 's morgens leiden tot hoofdpijn en depressiviteit. Bron: Dagblad Trouw 22-1-2008


De afmetingen van het bed

Tijdens de slaap veranderen we veel van houding zodat het belangrijk is dat uw matras groot genoeg is om deze houdingsveranderingen toe te laten. De optimale bedlengte is minimaal 20 à 30 centimeter langer dan uw lichaamslengte. Een bed dient in de breedte ruim plaats te kunnen bieden aan een persoon met opgetrokken knieën in zijligging. Bij iemand met lange benen kan dit makkelijk tot 100 cm oplopen. Volgens verschillende onderzoekers is 90 cm een minimum om prettig te kunnen slapen. Voor een 2 persoons bed zou 180 cm breedte voldoende moeten zijn.


Matrassen test - Consumentenbond 2004 en 2007

"Bizarre uitslag van test op het gebied van matrassen."

Sinds de Consumentenbond de matras "Voyager" van Kwantum heeft beoordeeld, is voor mij deze organisatie tot het absolute dieptepunt gedaald. Ik ben me dan ook echt rot geschrokken waar deze testrapporten op gebaseerd zijn:

Isolatie!? (zou juist ventilatie waarde moeten zijn)

Hardheid (is hard goed of juist zacht?) 

Gewicht(?)

Ook wordt er (met name in het laatste artikel, 2007) continue gesuggereerd dat u net zo goed een heel goedkoop matras kunt kiezen en dat deze het zelfde comfort en kwaliteit biedt als een duurdere variant….Hier enkele citaten uit de test van 2007;…"Een goed bed zit hem niet in het materiaal van het matras, een (antiallergische)tijk of bepaald merk"…waar zit het hem dan wel in? Hier nog een; Het koopadvies is dan ook: neem de goedkoopste die aansluit op de persoonlijke behoeften…mmh.


Ik weet uit ervaring dat de prijs zeker relevant is als het om kwaliteit en duurzaamheid gaat en ook weet ik zeker dat je met betere materialen een kwalitatief beter matras kunt maken.


Want waar gaat het nou allemaal om bij een goed bed/matras?

Om kort te gaan gaat het om gewichtsverdeling en ondersteuning qua houding. In de regel is het zo dat hoe beter het gewicht verdeeld wordt hoe prettiger u ligt, vandaar dat traagschuim zo goed werkt. Hoe beter de ondersteuning is qua houding des te beter is de spier ontspanning en de rust. Verder is de levensduur heel belangrijk en natuurlijk het ademende vermogen (i.v.m. vochtopname). Hoe groter de inzakking van de schouders en het bekken, des te beter is de matras aangepast om de wervelkolom in zijligging recht te houden en de S-curve in rugligging te ondersteunen. Belangrijk is een proeftijd op het bed en hoe zit deze in elkaar? Zoals ik al zei vind ik dat een matras terug zou moeten kunnen als het niet aan uw verwachtingen voldoet en dat u uw geld dan 100% retour zou moeten krijgen. Dus geen omruilgarantie! Ook is het belangrijk dat u de tijd heeft de matras uit te proberen, hiervoor heeft u minimaal 30 dagen nodig. Het is namelijk belangrijk dat u de matras even de kans geeft want u krijgt vrijwel zeker te maken met een zogenaamde houding correctie waardoor u in het begin vaak juist meer pijn kunt krijgen. Dit werkt vaak zo op een nieuw matras maar gaat ook meestal vrij snel (2 à 3 weken) weer over als uw houding op de matras de juiste is.